‘Divali’, een unieke expositie in Pulchri Studio – Dutch language post

Den Haag kent de grootste Hindostaanse populatie van Nederland en zelfs van het Europese vasteland. In één van de bekendste expositieruimten van de stad, het fraaie 18de- en 19de- eeuwse pand van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, wordt kunst getoond van Surinaams-Hindoestaanse en Haagse kunstenaars. Divers werk van Glenn Kallasingh, Henk Janmohamed, Surender Kisoentewari, Rik van Hazendonk, Rinus Groenendaal en Riëlle Beekmans geeft het publiek een originele visie op de thematiek van Divali, het hindoe lichtjesfeest.

Surender Kisoentewari – ‘Divalivangoli’, primer/linnen, 2012 | FOTO Dan Dickhof, 2012
Rinus Groenendaal – ‘Moksha’, gem. techniek/paneel, 2012 | FOTO Dan Dickhof, 2012

De expositie is uniek, omdat dit de eerste keer is dat het Sarnámi Huis (het Hindostaans museum), het Haags Historisch Museum, Pulchri Studio en Sociëteit de Waterkant (een culturele vereniging met bij Suriname betrokken leden) samenwerken aan de publieke viering van Divali. De gemeente Den Haag stelt zich kandidaat voor culturele hoofdstad van Europa in 2018 en ook daarom wil de stad steeds meer aandacht schenken aan belangrijke subculturen van de stad, zoals die van de Hindostanen.

Pulchri-voorzitter Siebrand Weitenberg sprak bij de opening over het feit dat het lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is om de chique ogende Pulchri-galeries te bezoeken, maar dat “Pulchri geen club van navelstaarders is die op elitaire wijze met kunst bezig is, maar verbinding wil maken met de stad en haar bewoners.” Ook de wethouder Norder onderstreepte het belang van de Surinaamse gemeenschap voor de stad en haar cultuur, en de essentie van het samenleven en door het samen vieren van Divali. Beiden wezen er op dat deze expositie het begin vormt van het plan om in de komende jaren meer aandacht te schenken aan allerlei vormen van cultuuruitingen van de Haagse gemeenschappen.

De intieme Tuingalerie doet de twaalf werken goed uitkomen. Het zijn voornamelijk schilderijen in en eventuele combinatie van gemengde technieken en een enkele groep sculpturen. Opvallende stukken waren de schilderijtjes in gemengde technieken van Groenendaal. Tekenachtig, fragiel en in dunne laagjes opgebouwd. Het lijkt heel direct te zijn opgezet. Het intieme werkje ‘Moksha’ zou de verbeelding meer hebben kunnen prikkelen als de kunstenaar niet de beschouwer de kans had ontnomen tot een eigen interpretatie te komen.  Door er ‘licht, licht, licht’ bij te hebben geschreven, werd het stuk te letterlijk en verdween de poëzie.

Interessant is het met grote ronde bewegingen neergezette abstracte schilderij van Surender Kisoentewari. In de omgeving van de andere stukken krijgt het iets monumentaals. Net als Groenendaal heeft ook hij, zij het bijna onzichtbaar, in de rechterbovenhoek een tekst ‘divalivangoli’ (vrij vertaald; verschillende lichtjes die samen een geheel vormen) geschreven. Het is niet meer dan een kleine notitie, een titel, losjes neergezet, maar anders dan bij Groenendaal stoort het niet. Het haalt de fantasie niet onderuit, het werk blijft staan, ook buiten de context van deze speciale Divali-expositie. De witte cirkels zijn snel en ritmisch weergegeven, het dansen van het kaarslicht, zoals je dat ziet wanneer je je ogen bijna dichtknijpt.

De expositie Divali is nog t/m zondag 30 november gratis te bezoeken in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag.

Meer informatie op de website van Pulchri.

TEKST Dan Dickhof, november 2012

Dan Dickhof schrijft over oude, moderne en hedendaagse kunst voor verschillende media –onder meer 8WEEKLY, kM en Atelier, werkte in het veilingwezen en helpt mee met het samenstellen van exposities. Hij studeerde aan de kunstacademie in Den Haag en werkt zelf als jonge kunstenaar. Momenteel studeert hij nog kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s