Solo-expositie Michael Wong Loi Sing: ‘French touch’

genealogie_des_femmes
Michael Wong Loi Sing, ‘Généalogie des Femmes’, 65x50cm, 2010 / FOTO Courtesy artist

“Ik heb de werken die ik in Frankrijk een Surinamese touch heb mogen geven meegenomen en er een French touch aan gegeven in Suriname. Het is een terugblik op verschillende periodes uit mijn leven.” Beeldend kunstenaar Michael Wong Loi Sing (Paramaribo, 1968) is terug in Suriname en dat laat hij meteen merken met een expositie in het gebouw van de Franse ambassade. Hij heeft een aantal jaren in Frankrijk gewoond en gewerkt.

Cerise
Michael Wong Loi Sing, ‘Cerise’, 70x50cm, 2010 / FOTO Courtesy artist

Herkenbaar in de schilderijen zijn de vrouwelijke vormen die met flora en fauna worden samengesmolten tot ‘dubbele’ vormen. Wong Loi Sing legt uit dat het vooral gaat om de communicatie tussen de objecten in zijn schilderijen. Hij pakt een servetje dat voor ons bij de thee werd neergelegd en illustreert met een fineliner drie vrouwen, waarvan voornamelijk de hoofden uitsteken. De lippen van de jongste vrouw vormen de snavel van een vogel, de borsten van de andere dienen als vogelhoofdjes en een van de heupen is ook de ronding van een vissenlichaam. Hierin laat hij ook nog de afkomst van het jongste vrouwenfiguur en haar toekomst zien. Dit doet hij door haar ouderlijke woning aan de kant van het oudere vrouwenhoofd te plaatsen en de woning die zij zelf bouwt, tekent hij bij haar. De twee andere vrouwen stellen matriarchen voor die haar op haar pad begeleiden. “Wat doet een vogel?” vraagt hij al docerend. “Een vogel zingt mooie melodietjes die jou kunnen sussen.” Dit illustreert dat de jonge vrouw lieve woordjes zegt en veel te vertellen heeft. En zo komen deze beelden in meerdere van Wong Loi Sings schilderijen voor en toch is geen van de kunstwerken hetzelfde.

amour_bleu.jpg
Michael Wong Loi Sing, ‘Amour bleu’, 65x50cm, 2016 / FOTO Courtesy artist

De collectie van meer dan vijftig werken die getoond is in French touch bevat enkele stukken die verschillen van de overwegend kleurrijke ingelijste verhalen. Met de schilderijen die niet ingelijst zijn wil de kunstenaar het de koper makkelijker maken. “Dan kunnen zij er een lijst naar keuze voor gebruiken.” Want het komt vaker voor dat kopers een andere lijst willen dan die door de kunstenaar vervaardigd is. En als er iemand is die staat voor vrijheid – en deze zich ook toe eigent – dan is het deze kunstenaar wel.

2e_schooldag
Michael Wong Loi Sing, ‘Tweede schooldag’, 70x50cm / FOTO Courtesy artist

Hij denkt veel en hardop na over balans, in de maatschappij en in de kunstwereld. Hij wil graag zien dat gemarginaliseerden ook een stem hebben waar naar wordt geluisterd. “Kunst is een uiting van de ziel, elk mens heeft een uiting van de ziel. Het moet niet zo zijn dat slechts wordt geluisterd naar degenen die het doorgaans voor het zeggen hebben.” Het ligt hem na aan het hart dat vrouwelijke kunstenaars op de achtergrond en in de minderheid schijnen te zijn. “Kunstenaars hebben de grote verplichting om kunst te creëren die verheffend is voor de maatschappij.” Op een ander moment zegt hij dat de stem van vrouwen juist zalvend kan zijn in een samenleving, “Er is balans nodig tussen verschillende genres en genders binnen de kunst.”

curious_bird.jpg
Michael Wong Loi Sing, ‘Curious Bird’, 38x35cm, 2010 / FOTO Courtesy artist

Wong Loi Sing maakt ook sculpturen, is fusion-kok en schildert op textiel. Hij is docent geweest en heeft personen die in een diepe depressie zijn geraakt, begeleid door middel van kunsttherapie in Frankrijk.▪SAX 11 logo

Madame_le_Bananier
Michael Wong Loi Sing, ‘Madame le Bananier’, 38x28cm, 2014 / FOTO Courtesy artist

+++

Wie zelf met de kunstenaar in contact wil komen kan een mail sturen naar  ameksani@yahoo.com.

+++

Exposities in Suriname 2019:

Wat: Nirvana Pop Up Exhibition. In samenwerking met Michael Wong Loi Sing, een ervaren Europese beeldend kunstenaar met Surinaamse roots
Wanneer: Donderdag 2 mei & vrijdag 3 mei 2019, 16:00-23:00 uur
Waar: Nirvana Business Hotel, Keizerstraat 101-103, Paramaribo, Suriname

Wat: French Art Expo Michael Wong Loi Sing – French Touch
Wanneer: Maandag t/m vrijdag, vanaf maandag 10 juni t/m woensdag 10 juli 2019, 08:00-14:00 uur
Waar: Franse ambassade, Dr. J.F. Nassylaan 23, Paramaribo, Suriname

+++

TEKST Rose-Marie Maître

Rose-Marie Maître is freelance schrijfster en bezoekt graag kunst- en cultuurevenementen. In de afgelopen tien jaar heeft zij voornamelijk nieuwsberichten geproduceerd voor televisie, krant, websites alsook radio. Daarnaast schrijft zij gedichten en nu ook creatieve teksten voor Sranan Art Exposed.

FOTOGRAFIE Courtesy Michael Wong Loi Sing

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s