Discussieavond over kunst in Suriname startpunt voor meer bijeenkomsten

Startpunt / FOTO Courtesy Readytex Art Gallery, 2019

Kan de beeldende kunst maatschappelijke verandering brengen? Een vraag die ook na vele dagen discussie nog niet beantwoord zou kunnen worden. De vraag kan scherper geformuleerd worden, is de conclusie aan het einde van de discussieavond die op 03 augustus jl. werd gehouden in Readytex Art Gallery (RAG) (ook op Facebook). De discussie werd gevoerd door Kit-Ling Tjon Pian Gi, Alida Neslo en Ann Hermelijn. Het onderwerp was Kunst in Suriname en de discussie vond plaats in de galerie,  midden tussen het werk van Kit-Ling dat daar te zien was vanwege haar solo-expositie One can make a difference, waarbij nieuwsgierige voorbijgangers even konden stoppen en meeluisteren. De dames kregen vijf minuten de tijd om zich voor te stellen. Ondanks dat het geen onbekenden zijn in de Surinaamse samenleving, was er toch veel nieuwe informatie.

KL Disc
Alida Neslo, Kit-Ling Tjon Pian Gi en Ann Hermelijn / FOTO Courtesy Readytex Art Gallery, 2019

Kit-Lings meisjesdroom was om kunstenares te worden. Zij heeft het, met de beperkte middelen van de tijd waarin zij opgroeide meer dan vijftig jaar geleden, als kunstenares inmiddels ver geschopt. Wat de aandacht van het publiek trok, was dat een vrouw vroeger niet serieus genomen werd als beroepskunstenaar. Het werd gezien als Kit-Lings hobby, terwijl zij er fulltime mee bezig was. Dat is niet altijd makkelijk geweest, zeker niet toen werk gecombineerd moest worden met het huishouden.

Ann Hermelijn is ‘kunstenares’ op een ander manier; meer bezig met het corporate gedeelte,  de zakelijke, commerciële kant van de kunst. Zij is gestart als zakenvrouw en heeft zich toen via een studie sociologie verdiept in de verkoop, de verbinding en kennisoverdracht van kunst en om wil ruimte bieden aan mooie ideeën. Ann houdt van mooie, unieke en nuttige kunstcreaties. Dat kan in de vorm van evenementen zijn, binnen de disciplines muziek, theater, film, dans en producten. Voor Ann begint het vaak wanneer iemand naar haar toestapt met een mooi, uniek idee, dat zij samen met de persoon kan uitbeelden. Zo zijn Ann Hermelijn en Alida Neslo elkaar tegen gekomen.

Alida was bezig een tekst te produceren voor een theaterstuk. Inspiratie haalde ze uit een van haar vele dagboeken. Een korte tekst waar ze over de ontmoeting met Ann schreef, las ze voor aan het publiek. De reactie op Anns gezicht was niet te vergelijken met de prijs van het kunstwerk van Kit-Ling … Er werd een herinnering, een moment van ontmoeting en dankbaarheid opgeroepen bij zowel Alida als Ann. Theatervrouw Alida vertelde haar deel heel beeldend en zette het publiek aan het denken over haar gedachten (en vragen). Wat hebben wij als Suriname te bieden? Wat is het geheim van onze schoonheid? Welke taal spreken wij om verandering teweeg te brengen? Wat is ons manifest? Dit laatste is afgeleid uit haar ‘bijbel’ Manifesto, daarin leest Alida over verschillende internationale kunstenaars die filosoferen en situaties in hun eigen land beschrijven. Het laat elke kunstenaar nadenken; wat kunnen wij nog meer doen voor ons land? En: wie is daar verantwoordelijk voor, de overheid?

Eén ding is zeker: Surinaamse kunstenaars werken niet om rijk te worden, maar ze zouden wel graag ondersteuning en erkenning willen krijgen van de overheid, want ook zij, beeldend kunstenaars, leveren een maatschappelijke bijdrage in de verschillende disciplines. De bewustwording kan niet vanuit de onderste laag beginnen en naar boven door sijpelen. Als we het willen vergelijken met het water dat stroomt vanuit een waterval, of vanuit de oorsprong van de rivier: alles wat van boven komt bereikt de grond en niet omgekeerd. Om kunst en cultuur de waardering te geven die het verdient, zal ook de overheid het die waardering moeten geven door te faciliteren, zodat het maatschappelijk resultaat van de zelfwerkzaamheid van de kunstenaars in veel kortere tijd kan worden vergroot. Hierdoor kunnen kunstenaars verder hun werk doen en met trots Suriname met al haar diversiteit uitdragen en presenteren aan de wereld. Vooral als men met dat gegeven wil pronken.

Kit-Ling weet dat er meer discussies moeten komen, haar vraag ‘Kan de beeldende kunst verandering brengen in de samenleving?’ is niet volledig beantwoord, maar de vele knelpunten zijn wel besproken. Het is een andere discussie of sessie om te kijken naar een structurele aanpak van de knelpunten.▪SAX 11 logo

 

This slideshow requires JavaScript.

+++

TEKST Xaviera L. Arnhem

Xaviera L. Arnhem is een veelzijdige vrouw met passie voor de journalistiek. Daarmee brengt zij leuke creatieve producties tot stand op multimedia platformen. In 2017 studeerde zij als eerste videojournalist af aan de AHKCO. Zij co-presenteert het tweewekelijkse radioprogramma Egi Du Magazine op Radio 10.

Fun fact: de uitspraak van haar naam is Shevera. Er zit een interessant verhaal achter, want de naam is een creatie van haar moeder. Om haar vader ‘mee te nemen’ voegde Xaviera de L. toe aan haar naam.

+++

My Lifestyle en Readytex Art Gallery: interview met beeldend kunstenaar Kit-Ling Tjon Pian Gi:

 

Het 10 Minuten Jeugd Journaal 7 augustus 2019 met een item over Kit-Ling Tjon Pian Gi:

+++

Wat: Solo exhibition Kit-Ling Tjon Pian Gi One can make a difference

Wanneer: Opening: donderdag 01 augustus 2019, 19:00-21:00 uur. Extra avond open: vrijdag 02 augustus 2019, 19:00-21:00 uur. Discussie over kunst met Kit-Ling Tjon Pian Gi, Ann Hermelijn & Alida Neslo: zaterdag 03 augustus 2019, 19:00-21:00 uur. De tentoonstelling is te bezoeken van 02 t/m 31 augustus. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00-16:30 uur en op zaterdag van 08:30-13:30 hrs.

Waar: Readytex Art Gallery (RAG), Steenbakkerijstraat 30, Paramaribo, Suriname

 

 

 

 

 

 

 

 

 

=

 

One thought on “Discussieavond over kunst in Suriname startpunt voor meer bijeenkomsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s