Studentenverslagen vast onderdeel Nationale Kunstbeurs

Als je goed luistert, kun je het al van veraf horen. Het aanzwellende geluid van stemmen in de lobby van Hotel Krasnapolsky, Domineestraat, Paramaribo, Suriname. Het is een van de studentenavonden op de Nationale Kunstbeurs 2019. Het is de 54ste editie. [Dit is niet met 100% zekerheid te zeggen, daar de NK in de jaren tachtig een aantal keren niet is doorgegaan. De eerste NK werd gehouden in 1965. Red.] De expositie beslaat de begane grond van het hotel en verschillende ruimtes op de eerste etage. Opvallend is ook dat er werk van buitenlandse, voornamelijk Franse, kunstenaars te zien is. Behalve de gevestigde namen, zijn er ook studenten van kunstopleidingen die meedoen aan de expositie.

DSC_0584.jpgcr
Een van de kunstwerken / FOTO Rose-Marie Maître

De eerste uren van de studentenavonden past er bijna geen bezoeker meer bij, tussen de menigte ijverige, zoekende, luisterende, afwachtende en bewonderende studenten. Ze praten onderling over de schilderijen waarvoor ze staan, zijn druk in de weer met hun telefoon, om vervolgens uit te kijken naar een afspraakje dat de deur binnenkomt, of ze zijn in gesprek met een van de weinige kunstenaars die aanwezig is. Ellis Pikientio is met klasgenoot Sipingo Antonius naar de tentoonstelling gekomen. Zij zijn leerlingen van het eerste jaar van de Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap (HHS) te Lelydorp. Evenals die twee, zijn er tal van middelbare scholieren op de been. Ze zijn er allemaal met één doel: een schoolverslag schrijven. Ellis en Sipingo zijn er voor het vak tekenen. Ze hebben vanaf de datum van de expo nog twee weken om hun opdracht af te maken. Zij vinden het goed dat er een speciale studentendag is, want wie weet was het hun anders niet gelukt om naar de kunstbeurs te komen. Sipingo vindt dat hij dan meer ruimte heeft om de schilderijen goed te bekijken. Het valt Ellis op dat sommige schilderijen extra aandachtig bekeken moeten worden voordat je er wat uit haalt. “Sommige begrijp ik helemaal niet”, zegt hij. De schoolvrienden bezoeken de NK voor het eerst. Sipingo wil graag een kunstenaar spreken om erachter te komen wat die precies bedoelt met een werkstuk. Volgens Sipingo is kunst belangrijk, want daarmee kunnen sommige mensen hun gevoelens uiten, maar hijzelf houdt niet van tekenen. Ellis vindt kunst mooi om naar te kijken, want je kunt er een bepaalde betekenis uit halen.

DSC_0582.jpg cr
Johan Doelradjak, acryl op canvas / FOTO Rose-Marie Maître

Er is een vrij brede selectie aan kunstwerken te zien. Van schilderijen, multimediawerken, keramiek, installaties, beeldhouwwerken, fotografie, sieraden, bewerkte kalebassen et cetera. Langzaamaan ebben de luide stemmen weg. Tussen de schilderijen ontstaan grotere ruimtes om te lopen. Maar toch schijnt het dat er minder scholieren blijven staan om de werken te onderzoeken. Sommigen zijn al onderweg naar huis of naar een andere bestemming, enkele jongeren gebruiken een hapje in het restaurant en weer anderen  doen zich tegoed aan iets lekkers van Subway of een portie Popeyes. Anderen staan buiten tori te praten. Op de eerste etage zijn er nog kleine groepen studenten aan het rondkijken en zij maken meteen gebruik van de gelegenheid om zichzelf vast te leggen, met hun favoriete kunstwerk op de achtergrond, door middel van een selfie. Om een interview gevraagd, wijzen twee vrienden uit een groepje van drie dezelfde persoon aan: Esha Boedhoe is volgens hun de meest intelligente van de groep. Maar niet lang nadat het gesprek op gang komt, zijn alledrie even enthousiast aan het praten. Aman Autar en Artie Gopichand zitten met Esha op het Imeao 3. Zij werken voor het vak Esthetische Vorming aan een verslag. Aman is blij met de opdracht, dat is ook aan hem te zien, want hij vertelt al glimlachend over zijn ervaring op de kunstbeurs. Zij hebben kunstenaar Carmen Renardus-Burke om uitleg gevraagd over haar werk en die heeft zij ook gegeven. Voordat zij deze opdracht kregen, hebben zij nooit echt op kunst gelet, maar nu denken zij uit eigen beweging naar een volgende kunstbeurs te komen, ook al mochten zij geen schoolopdracht te maken hebben.▪SAX 11 logo

73069247_2349221165329289_2321255765643362304_nDe Nationale Kunstbeurs 2019 heeft geduurd van 25 oktober tot en met 2 november 2019 in Hotel Krasnapolsky, Domineestraat, Paramaribo, Suriname. De studentendagen zijn gehouden op 28, 29 & 30 oktober 2019.

75534267_1404554366364300_7208428025887588352_n+++

TEKST Rose-Marie Maître

Rose-Marie Maître is freelance schrijfster en bezoekt graag kunst- en cultuurevenementen. In de afgelopen tien jaar heeft zij voornamelijk nieuwsberichten geproduceerd voor televisie, krant, websites alsook radio. Daarnaast schrijft zij gedichten en nu ook creatieve teksten voor Sranan Art Exposed.

+++

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s