Old Treasures expositie. Als een schatkamer zich opent …

pt 1
FOTO Courtesy G Art Blok/Peter Thielen

Het G Art Blok (Facebook) ademt de sfeer van een museum met stijl. Een exquise collectie van kunstwerken hangt er aan de hoge hagelwitte muren en op de staande panelen in het midden van de zaal. Er is aangenaam veel  ruimte tussen de werken en daardoor  komt elk schilderij goed tot zijn recht, bezoekers kunnen ze door voldoende afstand ook beter tot zich nemen.

IMG_4329
FOTO Roosje Verschoor

Twee hele dagen na de openingsavond op 12 december 2019 was de expositie Old Treasures te bezichtigen. Met kunst uit de indrukwekkende privécollectie van twee verzamelaars met een uitstekende smaak, een scherp oog voor kwaliteit, en een grote liefde voor schoonheid. Lucia Bijlhout en haar echtgenoot Ro Liauw Anjie (overleden in 2012) bouwden door de jaren heen een prachtige collectie op.  Voor het publiek was deze expo een unieke gelegenheid om topstukken te zien uit de Surinaamse beeldende kunst. Liefhebbers liepen er genietend rond. Zo een schatkamer die opengaat … dat maak je niet vaak mee!

Oude werken van René Tosari / FOTO Bart Krieger

Old Treasures toonde vierenvijftig werken van vijftien kunstenaars, drie daarvan niet meer in leven (Erwin de Vries, Jules Chin A Foeng en Quintus Jan Telting). Het oudste werk – meer dan een halve eeuw oud – is van Erwin de Vries, hij maakte het  in 1963. Zijn krachtige handschrift was toen al onmiskenbaar. Op een andere manier ‘oud’ zijn de twee schilderijen van Remy Jungerman, Personage (1989) en een stilleven met een schedel. Niet zozeer oud qua tijd, maar wel omdat Jungerman al zoveel jaren zo totaal anders werkt: hij maakt nu voornamelijk installaties en heeft zich verdiept in winti. Zo zijn er van meerdere kunstenaars interessante vergelijkingen te maken tussen hun oude en hun recente werken. Bij René Tosari bijvoorbeeld, die vroeger veel illustratiever schilderde en later naar meer abstract overging.

pt 28
Werk van Remy Jungerman / FOTO Courtesy G Art Blok/Peter Thielen

Grote doeken van Quintus Jan Telting domineren de linkerhelft van de zaal. Maar liefst zeventien schilderijen van deze kunstenaar zijn er zien, waaronder het grimmige Blind Justice, de geblinddoekte Vrouwe Justitia die dreigend haar tanden laat zien, woedend omdat er geen rechtvaardigheid in de wereld is.

pt 32.jpg
Werk van Quintus Jan Telting / FOTO Courtesy G Art Blok/Peter Thielen

Wat doet een mens met zoveel kunst? Eerst hang je je huis ermee vol. Dan koop je een tweede huis. Wanneer dat ook vol raakt, begin je een kunstgalerie. En vervolgens ontstaat er langzaamaan een verzadigingspunt en begin je te voelen dat zo een prachtige verzameling niet binnen vier muren opgesloten mag blijven. Je wil die rijkdom met anderen delen, je voelt dat de kunstwerken het verdienen om door veel meer ogen gezien en bewonderd te worden. Ze moeten de wereld in. Zo ongeveer moet het gegaan zijn bij Lucia Bijlhout toen ze besloot om uit haar collectie een tentoonstelling samen te stellen. Samen met haar zoon Jamil maakte ze een selectie uit hun verzameling van meer dan honderd stukken; George Struikelblok richtte de expo in, Rinaldo Klas en Glenn Fung Loy hielpen een handje mee. Het moet gezegd: de collectie bevindt zich in een uitstekende conditie. Gaaf ingelijst, goed beschermd door een verse laag schildersvernis – duidelijk altijd prima onderhouden. Lang niet gemakkelijk in ons klimaat, daarom ook hiervoor een compliment.

pt 16
Links: werk van Jules Chin A Foeng / FOTO Courtesy G Art Blok/Peter Thielen

Lopen door deze tentoonstelling was voor mij als de warme begroeting door een kamer vol oude vrienden. Zo blij om elkaar na lange tijd weer te zien. Mijn kennismaking met veel van de beauties in Old Treasures was in 1995, het jaar waarin ik samen met kunsthistoricus Paul Faber de tentoonstelling Twintig jaar beeldende kunst van Suriname1975-1995 maakte. Die tentoonstelling was groots opgezet (honderd kunstwerken) en was het geschenk van Nederland aan Suriname bij gelegenheid van twintig jaar Srefidensi. Met de opening van die expo heropende ook, na jaren van militair gebruik, het Fort Zeelandia zich wederom als museum. Een dubbele mijlpaal.

img_4326.jpeg
Werk van Soeki Irodikromo, 1991 / FOTO Roosje Verschoor

De tentoonstelling is drie maanden lang druk bezocht, en werd zelfs het jaar daarop naar het Stedelijk Museum in Amsterdam gehaald. Niet eerder had zoveel beeldende kunst van Suriname zo een grote prestigieuze presentatieplek gekregen als in dat jaar 1996. De belangstelling, de reacties en de waardering waren hartverwarmend en enorm.

bk 2
Werk van Erwin de Vries / FOTO Bart Krieger

Het doet goed om te weten dat er nu voorbereidingen gaande zijn vanuit het Stedelijk Museum om in de tweede helft van 2020 wederom aandacht te besteden aan de beeldende kunst van Suriname.  Bijna een kwart eeuw na die eerste explosie … Dat zal weer een mooie spotlight richten op onze old treasures, onze oude rijkdommen. Een schatkamer om dankbaar te koesteren.▪SAX 11 logo

This slideshow requires JavaScript.

TEKST Chandra van Binnendijk

Chandra van Binnendijk (Paramaribo, 1953) is redacteur en publicist. Ze maakte van 1977 tot 1988 deel uit van de nieuwsredacties van verschillende dagbladen en radiostations, en was correspondent voor diverse Caribische media. Na tien jaar zei ze de actieve journalistiek vaarwel en focuste haar werkgebied sindsdien voornamelijk op cultuur, kunst en geschiedenis. Ze was als co-auteur betrokken bij een aantal kunstpublicaties waaronder Twintig jaar beeldende kunst in Suriname 1975 – 1995 (Amsterdam, KIT Publishers, 1995) en ze was de auteur en samensteller van de kunstcatalogus Zichtbaar (Paramaribo, 2005) over de beeldende kunstcollectie van De Surinaamsche Bank. Andere publicaties waarbij ze betrokken was als co-auteur en medesamensteller: Bouwstenen voor een betere wereld. 250 jaar vrijmetselarij in Suriname (Paramaribo, 2011) en TOR. A People’s Business (Paramaribo, 2012).

FOTO’S G Art Blok/Peter Thielen, Bart Krieger & Roosje Verschoor

79890207_10220830296857976_5300400628684554240_n

Wat: Old Treasures. 50 schilderijen(1968-2002) van 16 bekende Surinamese beeldende kunstenaars: Erwin de Vries, Rinaldo Klas, George Struikelblok, Cliff San A Jong, Ray Daal, Quintus Jan Telting, Marcel Pinas, John Lie A Fo, Hans Lie, René Tosari, Paul Chang, Wong Loi Sing, Jules Chin A FoengRemy Jungerman, Carlos BlaakerSoeki Irodikromo)
Wanneer: Opening: donderdag 12 december 2019, vanaf 19:00 uur. Expo: vrijdag 13 december & zaterdag 14 december 2019, 10:00-13:00 & 18:00-21:00 uur
Waar: G Art Blok, Verlengde Keizerstraat 35, Paramaribo (naast de God’s Bazuin-kerk), Suriname
Contact: Tel. ++ 597 858 5094

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s